Jumat, 28 April 2017

Semur daging (masak kecap)

Ini sisa daging kurban yg kelmarin jadi ada tulang rusuk tu masok jee sekali hehehe my family suka sangat dg...selengkapnya
Baby {Alice Red} 

Bahan-bahan

  1. 1 kg daging lembu
  2. 1 biji santan dari pada kelapa (tergantung kepekatan yg di inginkan)
  3. Bumbu2 :
  4. 9 biji bawang merah
  5. 7 biji bawang putih
  6. 3 biji buah keras/kemiri
  7. sedikit buah pala serbuk
  8. 5 biji cili merah
  9. 1/2 sdt lada putih (serbuk)
  10. 1 sdt lada hitam (serbuk)
  11. 2 cm halia/jahe
  12. 2 lembar daun salam
  13. sesuai selera garam gula penyedap rasa
  14. secukupnya kecap abc

Langkah

  1. Potong daging sesuai selera lalu rebus sampai empuk 1 jam dah ok laa tu
  2. Senang bleder jee semua bahan ramuan ! tau kan bezakan bumbu2 yg mau di bleder
  3. Tumis semua bahan yg telah di bleder tadi sampai naik bau masuk kan daun salam tumis lagi sebentar lalu masukan santan dan daging jangan lupa masukan garam, gula, penyedap dan kecap masak sampai mendidih dan siap utk di hidangkan

Tidak ada komentar:

Posting Komentar